[architecture] Nishizawa Architects’ Zen house

via designboom

Nishizawa Architects, a vietnamese studio led by japanese architect shunri nishizawa, has completed a multi-storey row house in ho chi minh city. located in a southern district of the city, the design team sought to develop new means of urban-living, removed from preconceived notions of traditional vietnamese townhouses. the client, a family with two children, desired a dwelling that facilitated a close relationship with nature, as well as with each other.

jeeyoung-lee-interview-installation-designboom-010.jpg

intriguingly named ‘thong house’, the residence is composed of stacked volumes and voids that contain both indoor and semi-outdoor space. from the main entrance, a narrow covered passageway leads to a 5-meter-high living room. this area includes a rotating door system that allows the volume to spill out onto a garden at the rear of the property. a mezzanine level contains a guest bedroom and a study, while a kitchen and dining room are found above, occupying an entire storey.

nishizawaarchitects-thong-house-saigon-ho-chi-minh-city-vietnam-designboom-02
a leaf motif continues across the home’s concrete flooring

the next level provides sleeping accommodation for the home’s two children, with the master bedroom above adjoining a private sitting room. the uppermost storey contains a workshop with an adjoining terrace, and a small laundry room. the rooftop garden serves as an outdoor space for the family to enjoy warm tropical evenings. connecting each level is a staircase that acts as the spine of the house, encouraging a fluid and natural progression through each space.

nishizawaarchitects-thong-house-saigon-ho-chi-minh-city-vietnam-designboom-02
the residence is composed of stacked volumes and voids

the design is densely populated with rich vegetation, while large openings in the southern façade present views of the park opposite. rotating panels, which can be readily reconfigured, allow the user to determine the required degree of privacy and daylight. these moving components feature a decorative leaf-pattern, a motif continued across the home’s concrete flooring.

nishizawaarchitects-thong-house-saigon-ho-chi-minh-city-vietnam-designboom-02
large openings in the southern façade present views of the park opposite

nishizawaarchitects-thong-house-saigon-ho-chi-minh-city-vietnam-designboom-02
a spacious kitchen and dining room occupy an entire storey

nishizawaarchitects-thong-house-saigon-ho-chi-minh-city-vietnam-designboom-02
connecting each level is a staircase that acts as the spine of the house

nishizawaarchitects-thong-house-saigon-ho-chi-minh-city-vietnam-designboom-02
operable panels allow the user to determine the required degree of privacy and daylight

nishizawaarchitects-thong-house-saigon-ho-chi-minh-city-vietnam-designboom-02
the master bedroom adjoins a private sitting room

nishizawaarchitects-thong-house-saigon-ho-chi-minh-city-vietnam-designboom-02

jeeyoung-lee-interview-installation-designboom-01g6g1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s